Welkom Wat is brand? Blusprincipe Blustoestellen Preventie Weet te handelen Contact naar beginpagina emeester.net  
  Feiten & cijfers Practische tips Rookmelder Koolmonoxidemelder Vluchtroutes

Preventie
Vluchtroutes


Hoe bekend bent u in uw eigen woning? En hoe bekend bent u als uw woning stijf onder de rook staat?

  Rook geeft een enorme stressfactor:
 • geen zicht;
 • bemoeilijkte ademhaling;
 • verrassingseffect;
 • paniek…

Dus nu eerlijk, hoe bekend bent u in uw eigen woning?


Hoe overdreven het misschien klinkt, het zal zeker lonen om tijd en aandacht te besteden aan het maken van een plattegrond van uw woning. Zo wordt er logisch na gedacht over de mogelijke vluchtroutes. Ook uw gasten kunnen een beeld krijgen van waar zij zich bevinden, en hoe ze eventueel snel weg kunnen komen, bij het zien van uw plattegrond.

Vluchtroutes kunnen ook gemarkeerd worden. Bijvoorbeeld door groene pijlen op de plinten te bevestigen/schilderen. Door laag te blijven blijft men vrij van de rook, want rook stijgt op, krijgt men frisse/schone lucht (rijk aan zuurstof) en heeft men goed zicht. Een blik naar de plinten en men weet in welke richting ze moeten volgen om veilig buiten te komen.

ken uw gebouw plan uw vluchtroute ken uw gebouw plan uw vluchtroute

Spreek ook met alle huisgenoten duidelijk af wat een ieder moet doen in geval van brand.

 • de vluchtroutes
 • de verzamelplaats
 • eventuele extra/specifieke taken per bewoner
 • Beoefen dit ook regelmatig.

  Neem ook de moeite om plattegronden te bestuderen van gebouwen waarin u zich bevind. Stippel uw vluchtroute uit. Want nu heeft u daar rust en tijd voor. Als het brandalarm ineens afgaat wordt het ineens een compleet ander verhaal en wacht u een onaangename uitdaging.

  In openbare gebouwen dienen vluchtroutes, (nood)uitgang(en) duidelijk aangegeven te worden. Ook dienen die aanduidingen/aanwijzingen continu verlicht te zijn. Vluchtroutes en uitgangen worden aangegeven middels een groen bord met witte symbolen en/of tekst.


  naar boven