Welkom Wat is brand? Blusprincipe Blustoestellen Preventie Weet te handelen Contact naar beginpagina emeester.net  
  Keuze bepalen Poeder Koolzuursneeuw Water Schuim Overzicht

Blustoestellen
De Schuimblusser


Een schuimblusser heeft als blusstof water met een schuimvormend middel (svm). De blussende werking berust op afdekking en enigszins afkoeling. SVM zal bij het water, waarin het vermengd is, de oppervlaktespanning verbreken. Dit geeft de blusstof een beter doordringend vermogen.


Geschikt voor Blussende werking Neveneffect
pictogram brandklasse Apictogram brandklasse B branddriehoek; afdekking branddriehoek; afkoeling

Schuim is geschikt voor vaste stof en vloeistofbranden.


Schuim is heel licht, zo licht dat het op alle vloeistoffen blijft drijven. De schuimdeken vloeit over de brandende vloeistof uit en dekt deze zo geheel af. Contact met de vloeistof en zuurstof is zo niet mogelijk waardoor de verbrandingsreactie geen kans meer krijgt.

Schuim blijft ook plakken. Bij vaste stof branden zal door deze eigenschap de blusstof minder snel weg stromen. Zo verkrijgt men een effectiever gebruik van de opgebrachte blusstof.

De meeste schuimvormende middelen zijn op basis van proteïnen gemaakt. Hierdoor zijn ze ongeschikt voor alcoholbranden, omdat de proteïnen door alcohol worden afgebroken. SVM op synthetische basis (bijvoorbeeld AFFF) zijn wel bestand tegen alcoholen, echter zijn deze zwaar belastend voor het milieu.

Een schuimblusser is praktisch gelijk aan een natblusser. De blusstof is echter anders en er is een verschil in de straalpijp.

schuimblusser

schematische doorsnede van een schuimblusser

De straalpijp van een schuimblusser bevat een sproeikop. In die sproeikop zitten schoepen. Deze gaan draaien zodra de blusstof er langs stroomt. Door die draaiende schoepen krijgt de blusstof een werveling zodat het zich met de buitenlucht kan mengen en schuimvorming mogelijk wordt. Schuimblustoestellen hebben een inhoud van 6 en 9 liter.


voordeel Voordelen van schuim Nadelen van schuim nadeel
  • Geschikt voor vloeistofbranden
  • Geeft het water een beter doordringend vermogen
  • Bij een kleine hoeveelheid water kan betrekkelijk veel schuim worden verkregen
  • Gevaar voor elektrische geleiding
  • Niet vorstbestendig
  • Nevenschade, schuim is corrosie bevorderend


naar boven