Welkom Wat is brand? Blusprincipe Blustoestellen Preventie Weet te handelen Contact naar beginpagina emeester.net  
  Keuze bepalen Poeder Koolzuursneeuw Water Schuim Overzicht

Blustoestellen
De Poederblusser


De blusstof poeder is de meest veelzijdige blusstof die we kennen. Poeder kan voor vele soorten branden worden ingezet. Er is echter een addertje onder het gras. Er bestaat geen poeder dat alle brandklassen kan blussen. We kennen drie soorten bluspoeders:

 • ABC-poeder;
 • BC-poeder;
 • D-poeder.

 • Geschikt voor

  Bluspoeder

  Blussende werking

  pictogram brandklasse A pictogram brandklasse B pictogram brandklasse C

  ABC-poeder

  negatieve katalytische werking
    pictogram brandklasse B pictogram brandklasse C

  BC-poeder

      pictogram brandklasse D

  D-poeder


  ABC-poeder is geschikt voor vaste stof, vloeistof- en gasbranden.

  BC-poeder is geschikt voor vloeistof- en gasbranden.

  D-poeder is geschikt voor metaalbranden.

  De blussende werking van poeder is een negatieve katalytische werking. Het poeder beïnvloedt de verbrandingsreactie zonder er zelf aan deel te nemen.


  Een katalysator is een stof die een scheikundige reactie be´nvloedt zonder zelf veranderingen te ondergaan.


  Bluspoeder (AB- en ABC-poeder) is een zout. De meest voorkomende is natriumbicarbonaat, ook wel bekend als zuiveringszout. Bluspoeder is daarom ook niet schadelijk voor de mens. Neemt niet weg dat direct contact met het zout tot een minimum beperkt moet blijven. Bluspoeder heeft namelijk een sterk laxerende werking.

  Bluspoeder is heel fijn van structuur, het is nog fijner als Sahara-zand. Het gaat echt overal tussen zitten, en is moeilijk op te ruimen. Ook door de hierin gespecialiseerde bedrijven. Na drie jaar kan je het spul nog steeds tegenkomen. Zout heeft ook de vervelende eigenschap corrosief te zijn. Elektronica is daardoor niet bestand tegen bluspoeder.

  De samenstelling van D-poeder is afhankelijk van de metaalsoort waartegen het wordt ingezet. De meeste D-poeders bestaan wel voor een groot deel uit grafietpoeder. Grafietpoeder heeft een grote warmteopnamecapaciteit. D-poeder komt ook niet voor in een klein blustoestel. D-poeder is hoofdzakelijk voor industrieel gebruik.


  Poederblusser 6 kg. / 9 kg. / 12 kg

  Naast de veelzijdigheid als blusstof, is er ook een grote variëteit aan blustoestellen. Voor particulier gebruik zijn blustoestellen van 1, 2, 4, 6, 9 en 12 kilogram verkrijgbaar. Naast inhoud zijn er ook verschillende uitvoeringen op de markt.

  Toestellen met een aparte gaspatroon en toestel al op druk. Kleine blustoestellen van 1, 2 en 4 kilogram zijn meestal op druk. Toestellen vanaf 6 kilo kunnen voorzien zijn met een aparte gaspatroon in de blusser. Die toestellen dienen dus voor gebruik op druk gebracht te worden door een knop in te drukken (slaan). Voor de handelbaarheid zijn poederblussers vanaf 4 kilo voorzien van een handgreep en een slang.


  schematische doorsnede van een poederblusser

  De reden dat de meeste blustoestellen voorzien zijn van een gaspatroon is dat poeder inklinkt. Door het poeder in beweging te houden wordt samenklonteren van het poeder voorkomen. Door het toestel voor gebruik op druk te brengen, stroomt het uitdrijfgas door het gehele toestel en wordt het poeder goed losgewoeld.

  Neem de moeite om een blustoestel 2 – 4 keer per jaar even goed te schudden, zeker een toestel dat al onder druk staat.


  voordeel Voordelen van poeder Nadelen van poeder nadeel
  • grote worplengte
  • niet elektrisch geleidend
  • zowel binnen als buiten te gebruiken
  • niet schadelijk voor mens en dier
  • ongevoelig voor vorst
  • ongeschikt voor ruimte met fijne instrumenten en elektronica
  • ongeschikt in ruimte met levensmiddelenopslag
  • geen koelende werking, kans op herontsteking
  • vermindert het zicht
  • veel nevenschade


  naar boven